Telefon:
0850 888 90 40E-Posta:
info@bursavizenoktasi.comÇalışma Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 20:00 Pazar: KapalıAvrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeden AB'ye gelen yolcular, vizesiz yalnızca belirli bir süre kalabilirler.
Peki ama sınırı aşarsanız ne olur?
Örneğin Amerikalılar, İngilizler ve Kanadalılar, AB ve Şengen bölgesinde vizeye ihtiyaç duymadan 90 gün kalabilenler arasında.
Brexit'ten bu yana İngiliz vatandaşları, AB'de kalmak için Amerikalılar ve Avustralyalılar gibi diğer AB üyesi olmayan vatandaşlarla aynı kurallara uymak zorunda.
AB'de ve Şengen bölgesinde 180 günlük bir süre içinde 90 gün vize veya oturma izni gerekmeksizin kalınabiliyor. 90 gün, tek bir seferde veya bir dizi kısa ziyaret ile geçirilebiliyor.
90 gün bittikten sonra, AB üyesi olmayan vatandaşların bloğu terk etmesi yani sadece farklı bir AB ülkesine gitmek değil tüm bloğu terk etmesi ve geri dönmeden önce de en az 90 gün beklemesi gerekiyor.
AB'de veya Şengen bölgesinde 90 günden fazla kalan AB üyesi olmayan kişilerin pasaportları AB'ye girerken ve çıkarken tarandığı için yasal sürenin aşılmış olduğu kolayca tespit ediliyor.
Bu kişiler için birkaç olası ceza var. Bunlardan ilki hemen sınır dışı edilmek. Sınır dışı edilerek bloktan çıktığınızda bir daha yıllar boyunca yasal şekilde girmeniz mümkün olmayabilir.
Bir diğer olasılık bulunduğunuz ülkenin sizi hapse atması. Hapse girdiğinizde yasal süreçler işlemeye başlar ve bu süreçler de genel olarak yine sınır dışı edilme ile sonuçlanır. Ancak bu sırada iltica başvurusu yapabilir ve sınır dışı edilmeniz halinde canınızın tehlikede olduğunu belirterek sığınma talep edebilirsiniz.
Üçüncü olasılık da ayrılmanız için size sınırlı sayıda gün verilmesidir.
Fakat bilmek gerekir ki yasadışı olarak çalışmaya kalkmadıysanız veya kalmanızdan herhangi bir özel menfaat elde etmediyseniz bir ziyaretçiye 'sınır dışı etme' cezası nadiren uygulanır. Çoğunlukla size mümkün olan en kısa sürede ayrılmanız gerektiği söylenir.
Durumunuz sisteme işlenir ve eğer bu ikazdan sonra bir kez daha yakalanırsanız, işte o zaman daha ciddi bir durum ortaya çıkar.
AB'de kalış limitini aşmak aynı zamanda para cezası riskini de beraberinde getiriyor. Bu, diğer cezalarla birlikte alınabilir ve miktarlar ülkeye göre değişir.
Örneğin İtalya'da ceza 5 bin euro ile 10 bin euro arasında. Almanya'da ise bu rakam en fazla 3 bin euro'ya kadar. İspanya'da ise 500 euro ile 10 bin euro arasında geniş bir yelpazede değişkenlik gösteriyor.
Para cezasının miktarı da yine kaldığınız yasa dışı süre içerisindeki aktivitelerinize, sınırı aşma nedeninize ve hali hazırda ikaz edilmiş olup olmamanıza göre değişiyor.
Ülkeler 90 gün sınırını aşanlara yeniden giriş yasağı getirebiliyorlar ve genellikle de getirirler.
Bu yasağın süresi birkaç ay kadar kısa veya birkaç yıl kadar uzun olabiliyor. Bu noktada yasal sürenin ne kadar aşıldığı önemli. Eğer birkaç gün aşılmışsa zaten sadece uyarı alırsınız. Birkaç hafta aşılmışsa para cezası ancak daha uzun süreler aşılmışsa hapis ve sınır dışı uygulaması söz konusu olur. İşte bu şekilde gönderilmiş olanlar için geri kabul edilmeme süresi 2 ila 10 yıl arasında değişebilir.
Kısaca, sınır dışı etme cezaları, para cezaları ve yeniden giriş yasakları bireysel durumlara bağlı. En sert ceza hemen de uygulanabilir, hiç bir ceza uygulanmayabilir de.
Ancak, tüm bunlardan kaçınmayı başarsanız bile, sınırdan çıkarken süre kontrol edileceği için her şekilde pasaportunuza 'fazla kalmış olma' uyarısı etiketlenecek ve bu nedenle AB'ye dönmeniz oldukça zorlaşacaktır.
Herhangi bir AB veya Şengen bölgesi ülkesine tekrar girmeye çalışırsanız, muhtemelen sınır kontrolünde sıkı kontrollerle karşılaşacaksınız. Bu nedenle girişiniz reddedilebilir de.
Her zaman pasaport çıkış damganızı kontrol edin
Nadiren de olsa bir AB ülkesinden çıkarken pasaportunuza yanlışlıkla damga basılmazsa yine ceza alabilirsiniz. Bu nedenle sınır memurunun pasaportunuza damga vurduğundan emin olun.
Yetkililer çoğu zaman uçuş rezervasyonlarını çıkış kanıtı olarak kabul etmezler.
AB ve Şengen bölgesinde 90 günden fazla kalmak isteyen AB vatandaşı olmayan kişiler buna uygun şekilde vize başvurusu yapmalıdır.
Sonradan kalış sürenizi uzatmak için vardığınız AB ülkesinde vize başvurusu yapamazsınız. Sadece iltica ve sığınma başvuruları yapmak mümkün olur. Bu tür başvurularda da yalan söylediğiniz anlaşılırsa hızlı şekilde sınır dışı edilir ve bir daha hiçbir AB ülkesinde sığınma başvurusu yapamazsınız. Çünkü tüm AB ülkeleri arasında bu başvuruların bilgileri paylaşılır.
Kaynak:https://tr.euronews.com/2022/11/17/ab-ulkelerinde-kalmak-icin-yasal-sureyi-asarsaniz-neler-olur